OLIVENOLIE TORRE DEL MELOGRANO

der ligger i Castiglione in Teverina, Viterbo på grænsen til Lazio og Umbrien,

– kvaliteten på denne olie er unik!

Her er tale om et produkt af ædle planter af sorterne Frantoio, Leccino, Moraiolo, Mauritani og Cilieggiolo. Jordbunden, hvor træerne vokser, giver ligesom klimaet i mellemitalien og olivenlundens beliggenhed på en sydvendt skråning, ideelle vækstbetingelser. Høsten, der finder sted i oktober, foregår ved at man nedtager frugterne med river. Olivenfrugterne falder så ned i store net på jorden, og samles i sække og bliver derefter kørt til en nærliggende mølle i Umbrien, som presser dem samme aften.

Det er en koldpresningsmølle, hvor de modne oliven kværnes af møllesten, findeles af et avanceret knivsystem og centrifugeres. Maskineriet er af stål, som bliver renset mellem hver presning, og olien får dermed ikke smag fra tidligere passerede oliven. Den tidlige høst og presning giver en højere oliekvalitet og bevirker, at det ikke er nødvendigt at sprøjte, da olivenfrugterne ikke når at blive angrebet af insekter. Denne metode giver ca. 9 liter olie af 100 kg oliven, hvilket er meget lidt olie per 100 kg. Det er halvdelen af det der opnås ved andre presningsmetoder – så derfor er Olio Torre del Melograno af tårnhøj kvalitet.

Torre del Melograno anvendes ikke gødning, ligesom planterne aldrig sprøjtes. Det eneste der sker er, at træerne beskæres et par gange om året, og græsset klippes. Tidlig høst af de modne oliven og den umiddelbart efterfølgende presning giver et helt andet resultat end den praksis, som er den mest udbredte. I større produktioner forgår høsten ofte over et par uger. Derfor ligger de plukkede oliven i kasser, i sække på marken eller på lager, til de kan køres samlet til presning adskillige dage eller uger efter høsten. Man lader ofte frugterne falde ned af sig selv, efterhånden som de i løbet af en måneds tid modnes.

Derefter presses de i november eller december. Derudover importeres oliven fra Nordafrika, der presses i Italien. Det kan være ringere sorter, fordærvede oliven og høj surhedsgrad, som producenten kan rette op på ved at blande og indkøbe olie med lav surhedsgrad, så man kan kalde produktet Virgin Olive Oil.

At vi dyrker Torre del Melograno olien uden at gøde og sprøjte, kun klipper græsset, høster med river og presser tidligt, er sket lidt tilfældigt, fordi vi har haft en holdning om at dyrke på den måde til privat brug. Vi får lavere udbytte, men har ikke udgifter til gødning og sprøjtning og bruger heller ikke tid på det, og vi høster tidligt for at undgå skadedyr. Det skyldtes kombination af privat holdning og ren dovenskab. Det var først efter nogle år, at vi blev bevidste om, at det giver en fantastisk højere unik kvalitet, og gradvist bliver træerne, der er plantet i 1983, større og produktionen vokser hvert år.

Olivenolien fra Torre del Melograno leveres i 5 ltr. – 3 ltr. – 1 ltr. – 1/4 ltr. rektangulære metaldunke med tud og skruelåg og 1/2 ltr. i runde metal dunke med skruelåg. Vi har valgt metaldunke, fordi det giver den ideelle opbevaring af olien, bedre end glasflasker da olien bør beskyttes mod lys og varme. Man bør nøjes med kun at hælde olie op til umiddelbart forbrug, f.eks. i en oliekande, eller man kan købe 1/2 ltr. metaldunken, som er dekorativ og egnet til at hælde fra, og som kan stå på middagsbordet.

Oil options på olio novello
– bliv den første til at få den nye olie.
Vi har tradition for, at vi hvert år fastsætter priser inden udgangen af august og tilbyder, at man kan bestille olien på forhånd, inden vi høster. Det betyder at den første olio novello høst leveres ultimo oktober – det er før folk normalt får olio novello i Italien.

Oil options på olio novello

– bliv den første til at få den nye olie.

Vi har tradition for, at vi hvert år fastsætter priser inden udgangen af august og tilbyder, at man kan bestille olien på forhånd, inden vi høster. Det betyder at den første olio novello høst leveres ultimo oktober – det er før folk normalt får olio novello i Italien.

OLIVENOLIE SHOP

Teverina home

HISTORIE

torre del melograno